Share Button

Op 3 mei 2014 was ik door Michelin Benelux uitgenodigd als verslaggever tijdens de 6 uur van Spa Francorchamps. Een mooie ervaring om de teams te zien die dit jaar meedoen aan de World Endurance Championship. Veel teams zijn hetzelfde als andere jaren, maar hebben nieuwe technieken aan boord van de auto’s of helemaal nieuw ontwikkelde auto’s. Voor het eerst in jaren doet Porsche weer mee met een LMP1 auto’s erg mooi en snel en komt goed mee met de Audi’s en Toyota’s.
Vrijdag waren de 2 vrije trainingen aan de beurt, gevolgd door de kwalificatie ‘s avonds. In de LMP1 klasse was de Pole position voor de #14 Porsche gevolgd door de #8 Toyota en #2 Audi. In de LMP2 klasse stond de #47 KCMG op 1, #27 SMP Racing op 2 en #26 G-Drive op 3.
Op zaterdag stond de 6 uurs race gepland, welke om 14.30 zou beginnen. Voor die tijd werden er nog een paar races gereden van de Porsche GT3 cup en de Trofeo Maserati. Die laatste was erg spectaculair, mede door de geluiden die door de V8’s worden geproduceerd. Tijdens deze races was de Pitlane open om de wagens te bekijken en handtekeningen in ontvangst te nemen van de coureurs. Erg druk en dan vooral bij de Audi, Toyota en Porsche boxen.
Na de start was er al meteen een wisseling in de volgorde, bij de LMP1 bleef het doorwisselen en hebben zowel Porsche, Audi en Toyota op kop gereden. De uitslag was na 6 uur: #8 Toyota, #1 Audi, #7 Toyota.
In de LMP2 kwam G-Drive al snel als eerste in z’n klasse op kop. Dit hebben ze niet weggegeven en ze zijn ook als eerste geëindigd. De uitslag in de LMP2 is als volgt: #26 G-Drive, #38 Jota, #47 KCMG.
Het mooie aan zo’n lange race is dat er vele activiteiten georganiseerd zijn op en rond het circuit. Zo was er een kermis, een hijskraan met “SkyBox” en diverse opengestelde auto’s van onder andere Maserati.
Bij de uitnodiging van Michelin zat ook toegang tot de Grid (startopstelling), de Le Mans Spirit Club, Paddock en Pit. Hierdoor was het mogelijk om in de lounge de race op grote schermen te volgen, in de simulator zelf te racen op het circuit en de rijders aan te moedigen vlak voor ze begonnen aan de 6 uurs race op de startopstelling.
Vanuit de Spirit Club was een tour georganiseerd over de parallelbaan langs het circuit om tijdens de race vlak bij de auto’s te zijn.

Hieronder een fotocollage van het evenement:

6H Spa Francorchamps

Share Button